czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Chinska zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzyby zalac ciepla woda na 30 minut...

Chinska zupa jarzynowa

Składniki:

Chinska zupa jarzynowa

 

  • 2 marchewki
  • por
  • 1-2 cebule dymki
  • 4 suszone chinskie grzyby
  • 10 dag pedow bambusa (z puszki)
  • 10 dag kielkow sojowych
  • 10 dag makaronu ryzowego
  • kawalek swiezego imbiru (3-4) cm
  • lyzeczka octu winnego
  • 2 lyzki oleju sezamowego
  • sos sojowy
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chinska zupa jarzynowa
Grzyby zalac ciepla woda na 30 minut, osaczyc i posiekac. Makaron moczyc 20 minut w goracej wodzie, osaczyc i pokroic. Marchew i pedy bambusa pokroic w paseczki, biala czesc pora pokroic razem z dymka. Kielki sojowe oplukac, osaczyc. Na rogrzanym oleju sezamowym 2 minuty smazyc marchew, por, dymke, grzyby. Warzywa zalac litrem wrzatku i gotowac 5 minut. Dodac pedy bambusa, kielki sojowe oraz makaron. Gotowac jeszcze 5-6 minut. Doprawic obranym, startym na tarce imbirem, octem, sosem sojowym i pieprzem.