Dorota0309

Dorota0309

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Chińskie placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne placki ziemniaczane w nieco innej wersji

Chińskie placki ziemniaczane

Składniki:

Chińskie placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Chińskie placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, ugotować w słonej wodziei rozgnieść tłuczkiem bądź przepuścić przez praskę. Wymieszać z posiekaną cebulką, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Z masy formować małe kulki, które lekko można spłaszczyć i obtaczać je w ziarnach sezamu. Smażyć w woku na głębokim oleju do uzyskania bązowozłotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać ciepłe lub zimne.