rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mieszanka chińska często towarzyszy mi w kuchni, ale głównie jako dodatek do ryżu. Tym razem postanowiłam to zmienić i spróbować innego połączenia. Pomysł był jak najbardziej trafiony!

Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami

 

  • 1x Mieszanka CHIŃSKA Hortex
    2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • ok 10 liści sałaty masłowej

  • 4 garści grzanek

  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 mały pomidor

  • 2 plastry cebuli czerwonej

  • 1 łyżka oliwy

  • 1.5 litra bulionu drobiowego

  • wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku


Sposób przygotowania:

Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami
1/2 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex wsypujemy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy i mieszamy do odparowania i miękkości składników. Filety rozbijamy delikatnie najlepiej przez woreczek. Nakładamy warsz na całe płaty i zwijamy do środka, uważając na boki, by nic nie wypadło. Spinamy wykałaczkami lub nicią. Przygotowane roladki przekładamy do niewielkiego rondla i zalewamy bulionem drobiowym- ja miałam rosołek z dnia poprzedniego, ale równie dobrze można rozpuścić jedną kostkę rosołową drobiową w ilości wody potrzebnej do podlania roladek (1.5l). Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem na ok 40 minut, obracając co jakiś czas by równomiernie się gotowały. Sałatę płuczemy i targamy na małe kawałki, układamy ją na talerzach. Rzodkiewkę myjemy i siekamy bardzo drobno. Posypujemy sałatę. Pomidora kroimy w talarki a następnie w paski, układamy na bokach sałaty, zostawiając środek na roladki. Grzanki możemy wykonać sami: 4 kromki czerstwego chleba kroimy na kosteczkę i przysmażamy na 1 łyżce masła, cały czas mieszając do całkowitego wysuszenia i chrupkości. Ugotowane roladki kroimy w plasterki, układamy jedna obok drugiej przez środek sałatki. Dekorujemy krążkami czerwonej cebuli. Danie jest bardzo lekkie, ale pożywne. W sam raz dla osób dbających o linię. Smacznego!
Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami
Przygotowanie farszu do roladek jest bardzo szybkie i proste
Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami
Roladki zwijamy i przekłądamy do rondla. Zalewamy bulionem i gotujemy.
Chińskie roladki na delikatnej sałatce z warzywami
Sałatkowy podkład pod roladki sprawia, że danie jest bardziej lekkie.