Sposób przygotowania:
Chipsy z dipem z bazyli
Obrane ziemniaki bardzo cienko kroimy w plasterki,można to zrobić specjalnym nożem.Żeby chipsy wyszły bardziej chrupiące wkładamy je do miski zalewamy wodą i wsypujemy 1 stołową łyżkę cukru,wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wodę z miski wylewamy a ziemniaki osuszamy,żeby nam nie pryskały podczas smażenia. Nasze pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka na rozgrzany olej. Najlepiej chipsy smażyć w dość szerokim garnku,dzięki czemu możemy smażyć większą ilość chipsów.Smażymy na małym ogniu od czasy do czasu mieszając,aby chipsy nam się nie posklejały.Chipsy najlepiej jest smażyć turami tzn. nie smażymy wszystkich ziemniaków na raz,po usmażeniu jednej władamy koleją turę. Po usmażeniu chipsy solimy Przygotowujemy dip: Szklankę bazylii,starty ser,szczyptę pieprzu i 2 stołowe łyżki wody miksujemy. Dip wykładamy do miseczki i dodajemy jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek.Wymieszać.Chipsy jemy maczając je w dipie.