Sposób przygotowania:
Krem szpinakowo jarmużowyETAP 1:
Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym.
Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem.
ETAP 2:
Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów.
ETAP 3:
Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru.
Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem.
ETAP 4:
Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące.
Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.
Justi2401
Netka