Sposób przygotowania:
Chipsy ze skórek drobiowychPrzygotowanie:
Skórki umyć i pokroić w kawałki o wymiarach 1 x 1,5 cm. Całość wymieszać z odrobiną przypraw (soli i papryki w proszku).
Pieczenie / suszenie:
Skórki przełożyć na blachę (lub inną formę) w taki sposób, aby na siebie nie nachodziły.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Skórki należy zapiekać około 3 godzin (muszą być rumiane i lekko wysuszone, po ostudzeniu stwardnieją) w temperaturze 130-140 stopni.
Odsączanie:
Skórki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Można je już spożywać lub przejść do kolejnego etapu.
Smażenie:
Aby skórki napęczniały - należy wrzucić je na chwilę na mocno rozgrzany olej.