Sposób przygotowania:
Chleb
Do głębokiego naczynia wsypujemy pół kilograma wspomnianego miksu, szklankę mąki pszennej, dwie łyżki cukru, 1 płaską łyżkę soli, dolewamy 300ml ciepłej wody oraz dodajemy 20dag drożdży (naturalne rozpuszczamy z łyżeczką cukru). Mieszamy energicznie aż ciasto przestanie się kleić, następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40m.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210st na ok.30m
Następnie po wyjęciu z blaszki nacieramy wodą, by skórka nie była zbyt twarda i przykrywamy ścierką, pozostawiając do ostygnięcia.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210st na ok.30m
Następnie po wyjęciu z blaszki nacieramy wodą, by skórka nie była zbyt twarda i przykrywamy ścierką, pozostawiając do ostygnięcia.