SUPERPRZEPIS

Chleb 100% żytni na zakwasie

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Chleb  100% żytni na zakwasie

Aby wyczarować ten wspaniały chleb potrzebne są zaledwie trzy składniki, czas i trochę cierpliwości. Mój mąż tak w nim zasmakował, że już nie chce jeść kupnego :)

Składniki:

Chleb 100% żytni na zakwasie

SKŁADNIKI NA JEDNĄ KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 9X27 CM:

  • ZACZYN:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu)
  • 200 ml letniej wody
  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb 100% żytni na zakwasie

ETAP 1:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Tak powinien wyglądać zaczyn po 12 godzinach wyrastania.

Składniki zaczynu umieścić w plastikowej misce, wymieszać drewnianą łyżką, dość szczelnie przykryć torebką foliową i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i mocno bąbelkować.

ETAP 2:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Ciasto na chleb powinno być dość gęste..

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować olejem i obsypać otrębami.

W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i mieszając drewnianą łyżką, dolewać stopniowo letnią wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać.

Ciasto powinno być dość gęste, na tyle aby ciężko odklejało się od łyżki.

ETAP 3:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Ciasto przygotowuję z podwójnej ilości składników i piekę dwa chleby.

Przełożyć je do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię,przykryć torebką foliową (tą, która już przydała się nam do okrycia zaczynu) i odstawić na ok. 1,5 godziny.

ETAP 4:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie nie rośnie tak spektakularnie jak pszenny na drożdżach, ale wyraźnie zwiększa objętość.

Przez ten czas nie ruszać foremki, nie przesuwać jej. Po godzinie wyrastania delikatnie zajrzeć czy już wypełniło foremką, jeśli nie, zostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia.

ETAP 5:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Tak wygląda chleb bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem).
Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika.
Piec 60 minut.
Powinien być dobrze wypieczony i podczas stukania wydawać głuchy odgłos.

ETAP 6:

Chleb  100% żytni na zakwasie
Nie wolno kroić chleba, dopóki całkowicie nie wystygnie.

Chleb pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć go z niej i wystudzić na kratce kuchennej. Pod żadnym pozorem nie kroić dopóki całkowicie nie wystygnie. Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową.
O ile nie zostanie szybko zjedzony, zachowa świeżość przez kilka dni.


Tagi:

chleb