Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Z ciekawości jak smakuje chleb bezglutenowy upiekłam ten bochenek. Z mąki gryczanej i jaglanej. Nie jest w 100% bezglutenowy, ponieważ użyłam zakwasu żytniego, ale osoby z nietolerancją mogą wyhodować zakwas gryczany.

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie

Składniki:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie

ETAP 1:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie
Do miski wlać wodę i wsypać mąkę gryczaną. Dodać zakwas

Do miski wlać wodę i wsypać mąkę gryczaną. Dodać zakwas i dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 14 godzin.

ETAP 2:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie
Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę oraz nasiona. Wymieszać.

Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę oraz nasiona. Wymieszać. Wlać do misy robota. Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mąkę.

ETAP 3:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie
Do misy robota wsypać obie mąki, sól. Zagnieść jednolite ciasto.

Do misy robota wsypać obie mąki, sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

ETAP 4:

Chleb gryczano-jaglany na zakwasie
Następnie przełożyć ciasto chlebowe do keksówk wyrównać.

Następnie przełożyć do keksówki (użyłam silikonowej, dł. 20cm), wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce