Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb 12-godzinny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepis na ten chlebek dostałam od szwagierki. Jest idealny dla pracujących, którzy chcą także w tygodniu cieszyć się wyśmienitym chlebem na zakwasie :)

Chleb 12-godzinny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb 12-godzinny

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb 12-godzinny
Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól. Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren. Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych. Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto wyrośnie). Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb 12-godzinny
Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól.
Chleb 12-godzinny
Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren.
Chleb 12-godzinny
Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych.
Chleb 12-godzinny
Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w p

Tagi:

chleb