Sposób przygotowania:
Chleb 12-godzinny
Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól. Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren. Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych. Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto wyrośnie). Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut. Wystudzić na kratce.
reanja
Alex_M
wypróbować warto, i ja, mimo że nie jest to mój ulubiony chleb, jednak kiedyś jeszcze wykorzystam ten pomysł leżakowania w foremce ;)
edytaha
Alex_M
dzięki :)