Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną
Rano ugotować kaszę (może być z dnia poprzedniego) wg przepisu na opakowaniu (użyłam jęczmiennej wiejskiej). Ostudzić. Do pojemnika od maszyny do chleba wrzucić obie mąki, siemię, sól, wlać wodą, dodać zakwas. Włączyć program wyrabiania ciasta. Po kilku minutach dodać kaszę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 2-3 godziny – postawiłam niedaleko kaloryfera). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, wygładzić mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na drugie wyrastanie (znów około 2-3 godzin). Gdy wyrośnie (widać na zdjęciu, że sporo urósł) wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut. Po czym zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 45 minut. Wyjąc i sprawdzić czy popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Chleb odstawić na kratkę przynajmniej na 12-godzinne studzenie i odpoczywanie. Następnie pokroić na kromki