Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać otręby, płatki owsiane, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do natłuszczonej foremki (użyłam średniej tortownicy - ok. 22 cm). Ciasto ponownie odłożyć do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować ciepłą wodą. Piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb dalej przez ok. 1 godzinę. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia można zdjąć obręcz z tortownicy. Upieczony chleb ostudzić na kratce.
KasiaJulcia