Sposób przygotowania:
Chleb z dodatkiem ziemniaków
Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 1 łyżkę mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ziemniaki i mieszamy, następnie dolewamy drożdże i olej, zagniatamy ciasto ( wychodzi dość twarde), następnie zagniatamy je jeszcze kilka minut. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, formujemy bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,ostrym nożem robimy kilka nacięć po wierzchu smarujemy zimną wodą i delikatnie posypujemy mąką, odstawiamy na kolejna godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 220 st i do gorącego wstawiamy nasz chleb na 10 minut po tym czasie zmniejszamy temp. do 200 st i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
zewa
iziona
Ewa jest dokładnie tak jak mówisz, a smalczyk jest do niego jak najbardziej wskazany choć ja lubię z masełkiem :)