Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pełnowartościowy chlebek bananowy jest idealnym zdrowym śniadaniem dla całej rodziny - a szczególnie lubią go dzieci.

Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu

 

  • prostokątna keksówka (30 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia keksówki)

 

  • Ciasto bananowe:
  • 300 g płatków owsianych (zmielić na mąkę)
  • 3 banany (dojrzałe)
  • 3 - 4 łyżeczki syropu z agawy (lub miód)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielony)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 jajka

 

  • Do dekoracji:
  • żurawina (suszona)
  • czekolada (gorzka)

Sposób przygotowania:

Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu
🔘 Ciasto bananowe: zmielone płatki owsiane ( lub mąka owsiana ) i zmiażdżone widelcem na papkę banany wrzucić do robota kuchennego. Następnie dodać syrop z agawy ( lub miód ), sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika. Później wbić jajka i wszystko razem zblendować na gładką masę.

🔘 Przygotowane ciasto bananowe wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta udekorować czekoladą i żurawiną i trochę przyklepać, żeby zagłębiły się w cieście.

🔘 Teraz keksówkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 170°C / Termoobieg /. Po wyjęciu z piekarnka chleb ostudzić przez około 20 minut i można go pokroić.
Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu
Keksówkę piec w piekarniku przez 45 minut w 170°C / Termoobieg /, po wyjęciu chleb ostudzić i można go pokroić.
Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu
Ciasto bananowe wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i udekorować czekoladą i żurawiną.
Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu
Zmielone płatki owsiane i zmiażdżone widelcem na papkę banany zmiksować blenderem.
Chleb bananowy - bez cukru, mąki i tłuszczu
Banany obrać i zmiażdżyć widelcem, płatki owsiane zmielić na makę.