Sposób przygotowania:
Pomidorowe bułeczki
Do przesianej mąki wkruszamy drożdże , posypujemy szczyptą cukru. Dosypujemy trawę cytrynową, bazylię, sól i odrobinę czosnku staropolskiego. Mleko lekko podgrzewamy i dolewamy do miski z mąką.
Dodajemy koncentrat, jajko, olej, i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie odcedzamy groszek konserwowy i przepłukujemy. Pastę wasabi rozpuszczamy z łyżce wody i mieszamy z groszkiem. Przecedzamy oliwki i mieszamy z groszkiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części ( u mnie po 222 g ), każdą dzielimy jeszcze na cztery . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy nadziewamy farszem i zlepiamy jak pączki. Gotowe wkładamy do lekko wysmarowanych foremek na muffiny.
Gdy ponownie wyrosną wierzch smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180-170 C.
Dodajemy koncentrat, jajko, olej, i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie odcedzamy groszek konserwowy i przepłukujemy. Pastę wasabi rozpuszczamy z łyżce wody i mieszamy z groszkiem. Przecedzamy oliwki i mieszamy z groszkiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części ( u mnie po 222 g ), każdą dzielimy jeszcze na cztery . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy nadziewamy farszem i zlepiamy jak pączki. Gotowe wkładamy do lekko wysmarowanych foremek na muffiny.
Gdy ponownie wyrosną wierzch smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180-170 C.