SUPERPRZEPIS

Pomidorowe bułeczki

  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pomidorowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Znowu coś co można zabrać do pracy czy szkoły. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Składniki:

Pomidorowe bułeczki

ciasto

nadzienie

  • 90 g zielonego groszku konserwowego
  • 90 g czarnych oliwek
  • 2 cm pasty wasabi

Sposób przygotowania:

Pomidorowe bułeczki
Do przesianej mąki wkruszamy drożdże , posypujemy szczyptą cukru. Dosypujemy trawę cytrynową, bazylię, sól i odrobinę czosnku staropolskiego. Mleko lekko podgrzewamy i dolewamy do miski z mąką.

Dodajemy koncentrat, jajko, olej, i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie odcedzamy groszek konserwowy i przepłukujemy. Pastę wasabi rozpuszczamy z łyżce wody i mieszamy z groszkiem. Przecedzamy oliwki i mieszamy z groszkiem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części ( u mnie po 222 g ), każdą dzielimy jeszcze na cztery . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy nadziewamy farszem i zlepiamy jak pączki. Gotowe wkładamy do lekko wysmarowanych foremek na muffiny.

Gdy ponownie wyrosną wierzch smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180-170 C. 
Pomidorowe bułeczki
Do składników dodajemy koncentrat pomidorowy
Pomidorowe bułeczki
porcje ciasta nadziewamy farszem i zlepiamy
Pomidorowe bułeczki
wyrośnięte bułeczki smarujemy olejem z pomidorów