Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Toskański chleb bez soli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mój pierwszy chleb na zaczynie typu biga. Pewnie nie wyszedł idealny...ale następnym razem już bogatsza w nowe doświadczenia na pewno upiekę bliższy oryginałowi z Toskanii.:)

Toskański chleb bez soli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Toskański chleb bez soli

 

  • 1 porcja biga:

 

  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 400 g podgrzanej mąki pszennej 750
  • plus naddatek do formowania

Sposób przygotowania:

Toskański chleb bez soli
Aby przygotować porcję zaczynu typu biga należy przygotować 150 ml ciepłej wody (w temperaturze ciała), 2 dag świeżych drożdży i ok. 115 g podgrzanej mąki typu 750. Do średniej miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawać podgrzaną mąkę, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto. (Mąkę podgrzać w wysokiej temperaturze przez ok. 30 sekund i przemieszać palcami, ma być ciepła w dotyku, lecz nie gorąca). Powstały zaczyn przelać do plastikowego naczynia i dokładnie zamknąć, Odłożyć w ciepłe miejsce na min. 9, a max. 24 godz. Po upływie czasu przeznaczonego na uaktywnienie się mieszanki można przystąpić do wyrabiania ciasta. Przelać biga do dużej miski, mieszając dolewać ciepłą wodę i stopniowo dodawać podgrzaną mąkę do uzyskania elastycznego ciasta. Przełożyć ciasto na podsypaną stolnicę i wyrabiać przez 10 min. Wyrabiając ciasto należy zaginać zewnętrzną krawędź do środka, tworząc kulę. Obracać ciasto i delikatnie rozciągać na kształt prostokąta, a kiedy uformujemy odpowiedni kształt naciąć wierzch nożem. Przykryć ciasto dużą miską i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godz. Piec chleb w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok 35-40 min. z umieszczoną na dnie piekarnika pełną formą wody.
Toskański chleb bez soli
Etap 1 Już przygotowany zaczyn porcji biga.
Toskański chleb bez soli
Etap 2 Uformowane, wyrobione ciasto przykryć miską.
Toskański chleb bez soli
Etap 3 Ostudzony już na kratce chleb po upieczeniu.

Tagi:

chleb pieczywo