Sposób przygotowania:
Toskański chleb bez soli
Aby przygotować porcję zaczynu typu biga należy przygotować 150 ml ciepłej wody (w temperaturze ciała), 2 dag świeżych drożdży i ok. 115 g podgrzanej mąki typu 750. Do średniej miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawać podgrzaną mąkę, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto. (Mąkę podgrzać w wysokiej temperaturze przez ok. 30 sekund i przemieszać palcami, ma być ciepła w dotyku, lecz nie gorąca). Powstały zaczyn przelać do plastikowego naczynia i dokładnie zamknąć, Odłożyć w ciepłe miejsce na min. 9, a max. 24 godz. Po upływie czasu przeznaczonego na uaktywnienie się mieszanki można przystąpić do wyrabiania ciasta. Przelać biga do dużej miski, mieszając dolewać ciepłą wodę i stopniowo dodawać podgrzaną mąkę do uzyskania elastycznego ciasta. Przełożyć ciasto na podsypaną stolnicę i wyrabiać przez 10 min. Wyrabiając ciasto należy zaginać zewnętrzną krawędź do środka, tworząc kulę. Obracać ciasto i delikatnie rozciągać na kształt prostokąta, a kiedy uformujemy odpowiedni kształt naciąć wierzch nożem. Przykryć ciasto dużą miską i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godz. Piec chleb w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok 35-40 min. z umieszczoną na dnie piekarnika pełną formą wody.
Alex_M
zbysiowa
Hrabina w kuchni
Ja w ogóle nie jestem ekspertem od wypieków chleba.:(
Autorka przepisu w oryginale podała 1 łyżkę suchych drożdży, ja mając w domu tylko świeże obliczyłam w konsultacji z internetem :), że to ok.1,5-2 dag. Jeśli to źle obliczyłam poprawcie mnie, następnym razem będę wiedziała jak dokładnie przeliczać suche na świeże.
Hrabina w kuchni
Dziękuję :) Choć bez soli się nie obyło i masełko sporo posoliłam :)
Alex_M
rozumiem :) w takim razie błąd popełniło Twoje źródło ;) ja zawsze świeżych dodaję 2 razy więcej niż suszonych, ale z zachowaniem rozsądku bo niektóre przepisy podają zbyt duże ilości drożdzy, co skutkuje nieprzyjemnym posmakiem w chlebie/cieście
misia5
Hrabina w kuchni
Dziękuję :) Ale jak widać, jeszcze muszę z takim zaczynem poćwiczyć :)
Alex_M
jest kilka dobrych blogów o chlebie, tam znajdziesz informacje o zaczynach i jak je prawidłowo przygotować :)