Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Chleb cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten przepis mam tez w chwilce wytchnienia

Chleb cebulowy

Składniki:

Chleb cebulowy

 

 

  • 1 torebka zupy cebulowej
  • 600 g maki(typ 550)
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzka cukru
  • 200 g serka topionego(ziolowego)
  • 2 torebki drozdzy(suchych)
  • 300 ml wody
  • 100 g masla

Sposób przygotowania:

Chleb cebulowy
Z maki,drozdzy ,serka,cukru,soli i srednio goracej wody wyrobic gladkie ciasto(ja wyrabiam mikserem ok 8-10 min).Przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia(ja zostawiam ciasto w misce z pokrywka,owijam to w recznik i wkladam pod koldre na ok 30-40 min)
Maslo zagniesc z zupa cebulowa.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na ca 30x50 cm,posmarowac maslem zwinac w rolke,przeciac na pol wzdluz ciasta.Ciasto wylozyc na blache wylozona papierem do pieczenia rozcieta strona na gore i odstawic ponownie na 20 min.
Piec w temp 200°C (termoobieg 175°C) 25.30 minut

Tagi:

zupa mak chleb