Sposób przygotowania:
Pszenny chleb cebulowy
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, lekko posolić, przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Prawie całą mąkę przesypać do miski.Dodać do niej otręby i 1,5 łyżki soli, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i przestudzoną cebulę. Wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut.Po tym czasie dosypać resztę mąki, zagnieść. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy ok. 22 cm i keksówki o długości ok. 25 cm). Odłożyć do ponownego podrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować zimną wodą. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.