Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, świeżutki, domowy chlebek z mąki pszennej z dodatkiem otrębów, podsmażonej cebulki i kefiru.

Pszenny chleb cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb cebulowy

 

  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 200 g kefiru

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb cebulowy
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, lekko posolić, przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Prawie całą mąkę przesypać do miski.Dodać do niej otręby i 1,5 łyżki soli, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i przestudzoną cebulę. Wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut.Po tym czasie dosypać resztę mąki, zagnieść. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy ok. 22 cm i keksówki o długości ok. 25 cm). Odłożyć do ponownego podrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować zimną wodą. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Pszenny chleb cebulowy
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Pszenny chleb cebulowy
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem.
Pszenny chleb cebulowy
Rozczyn drożdżowy kefir i cebula dodane do sypkich składników.
Pszenny chleb cebulowy
Wyrośnięte ciasto przełożone do dwóch foremek.

Tagi:

chleb pieczywo