SUPERPRZEPIS

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym Więcej zdjęć (3)

Muffinki w wersji wytrawnej z kremowej kaszy jaglanej podane z aksamitnym sosem z grzybów leśnych, takich jak prawdziwki i podgrzybki.

Składniki:

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym

 

SOS GRZYBOWY:

  • 1 szklanka ugotowanych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • ok 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka serka serka kremowego o smaku miodu i musztardy
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym

ETAP 1:

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym
Do kaszy dodać kurczaka, paprykę, jajka i serek.

Kaszę jaglaną przepłukać parę razy w zimnej wodzie. Tuż przed gotowaniem przelać na sicie wrzątkiem, a następnie wrzucić na wrzątek i ugotować do miękkości - około 15 min.

Pokroić fileta z kurczaka, paprykę i dodać do ugotowanej kaszy razem z jajkami, serkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wymieszać przyprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki. Masę z kaszy nałożyć do silikonowych foremek na muffinki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min.

SOS:

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym
Do podsmażonej cebuli dodać grzyby leśne.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodać obgotowane grzyby. Smażyć, aż grzyby zaczną się przypiekać.

ETAP 3:

Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym
Sos doprawić do smaku i podawać z pieczonymi muffinkami.

Wlać śmietankę kremówkę i połączyć z kremowym serkiem. Dolewać bulion, aż sos będzie miał odpowiednią gęstość, doprawiając do smaku.

Gorący podawać z upieczonymi muffinkami. Smacznego :)


Tagi:

danie