Sposób przygotowania:
Chlebek turecki / bułka turecka
1. Ciasto: Mąkę, cukier i drożdże wymieszać. W ciepłym mleku rozpuścić melasę i masło. Wlać do suchych składników. Wsypać również sól, kawę i rodzynki (opcjonalnie). Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta, które odrywa się od ścianek naczynia. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie uformować dwa małe chlebki lub jeden większy. Chlebki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Można również z ciasta uformować bułeczki (z przepisu wychodzi około 10-12 bułeczek 80 gramowych) Również odstawić je do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajk iem. 3. Chlebek/ chlebki piec w 190st.C około 30 minut. Bułki piec w 190st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!