SUPERPRZEPIS

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

  • 2
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

Pszenno-żytni chlebek z dodatkiem startej świeżej cukinii, łuskanych pestek dyni i płatków jaglanych, przygotowany na drożdżach.

Składniki:

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

Etap 1

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami
Rozczyn przygotowany z wody i drożdży z dodatkiem cukru i mąki.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami
Umyta cukinia starta na tarce o drobnych oczkach.

Ciasto właściwe: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.

Etap 3

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami
Starta cukinia i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i tartą cukinię, wymieszać.

Etap 5

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Cukiniowy chleb z pestkami i płatkami

Chleb piec 20 minut w 230 stopniach w piekarniku ustawionym na hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą), następnie ok. 30-35 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.