Sposób przygotowania:
Cukiniowy chleb z pestkami i płatkamiEtap 1
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Ciasto właściwe: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i tartą cukinię, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec 20 minut w 230 stopniach w piekarniku ustawionym na hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą), następnie ok. 30-35 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Marika-
zozolek