Sposób przygotowania:
Fasolowe pasztecikiETAP 1
CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do tak przygotowanego mleka dodajemy jajko, olej, przyprawy oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto zagniatamy około 12 -15 minut.
ETAP 2
Gotowe odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia
ETAP 3:
NADZIENIE: Fasolkę gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w słupki. Plasterki sera kroimy w trójkąty.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać gotowe paszteciki.
Na każdą porcje ciasta wykładamy kolejno: po łyżeczce sosu pomidorowego, serowy trójkąt, po 5-6 fasolek, po 3-4 słupki wędliny oraz szczypkę natki pietruszki.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia zawijamy porcje ciasta, formując zgrabne paszteciki.
Uformowane paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 25 minut do zrumienienia w 180°C.
SylaUla
Justi2401
gusia1000