Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja eksperymenty w temacie chlebowym

Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym

 

  • 450 ml zakwas pszenny
  • 10 gram czosnek fix
  • 3 łyżeczki drożdże suszone
  • 3 łyżeczkki zioła prowanslaskie
  • 100 gram ziarna słonecznika
  • 3,5 szkl mąka

Sposób przygotowania:

Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym
Korzystamy z mojej herezji w temacie pieczenia i robimy zakwas pszenny (byłam wtedy za granicą i nie znalazłam mąki żytniej). Dodajemy mąkę oraz droższe. Mieszamy całość aż do uzyskania sprężystej konsystencji. Porem dodajemy ziarna słonecznika i przyprawy czosnek fix (lub czosnek granulowany). Ugniatamy wszystko z łyżeczką oliwy. Następnie odkładam pod przykryciem ściereczką na 2 godziny. Przekładam masę do formy i ponownie odkładam na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w temp. 190 stopni.
Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym
Korzystamy z wcześniejszego zakwasy który najpierw wstąsamy
Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym
Ciasto ma mieć taką konsystencję w misce
Chleb czosnkowy na zakwasie pszennym
Dodajemy słonecznik oraz przyprawę czosnkową