ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Chleb dla leniwych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy chleb, który można upiec bardzo szybko i bardzo łatwo. Polecam.

Chleb dla leniwych

Składniki:

Chleb dla leniwych

 

  • 6 szklanek mąki
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/2 litra wody
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Chleb dla leniwych
1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem i czterema łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, resztę wody i otręby. Mieszamy aż powstanie ciasto. 3. Do ciasta dodajemy wcześniejszy rozczyn z drożdży, mieszamy i wlewamy do natłuszczonych foremek keksówek (30 cm) wysypanych otrębami. 4. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy godzinę od momentu gdy temperatura piekarnika osiągnie 200 stopni. Jeśli lubimy możemy do ciasta dodać ziarna dyni, słonecznika czy lnu.

Tagi:

chleb