Sposób przygotowania:
Chleb długowyrastający
Najczęściej w domu mamy zakwas żytni,dlatego jeśli nie masz zakwasu pszennego,bardzo łatwo go zrobic, dokarmiając 2 łyżki zakwasu żytniego mąką pszenną przez 1-2 dni poprzedzające robienie chleba na zakwasie pszennym. A teraz do dzieła: mąkę zalewam wodą,mieszam widelcem i zostawiam tak 30 minut do autolizy, następnie dodaję zakwas i zaczynam wyrabianie ciasta chclebowego, początkowo wyrabiam w naczyniu, a gdy uformuje się elastyczna siatka glutenowa, kontynuuje na stonicy starając się jak najmniej podsypywać mąką. W połowie wyrabiania dodaję sól i miód. Wyrobione ciasto wkładam do naczynia,przykrywam sciereczką i zostawiam na 1h, po tym czasie odgazowuję zagniatając boki do środka prze 1 minute, ponownie przykrywam sciereczka i ponownie zostawiam na 1h, razem 3h i 3 odgazowania. Po tym czasie wykładam okrągły półmisek sciereczka ( nie mam koszyczka do chleba,ale jeśli Ty masz użyj go) obsypuję obficie mąką, z ciasta formuję kulę zawijając brzegi pod spód, obsypuję mąką i wkładam do półmiska ze sciereczka zlepieniem do góry, przykrywam folią i talerzem i wstawiam do lodówki na 18-20 h. Po tym czasie wyjmuję półmisek z ciastem, zostawiam w temperaturze pokojowej na 3-4 h. Rozgrzewam piekarnik na maxa ( u mnie 250 stopni), wrzucam na jego dno kilka kostek lodu, gdy piekarnik jest rozgrzany i naparowany, odwracając półmisek do góry nogami wykładam chleb na papier do pieczenia, robię nacięcie na krzyż na bochenku, zsuwam na blaszkę i wkładam do piekarnika. Piekę 10 minut w 250, potem 10 minut w 230, potem 20 w 200 stopniach i jeszcze 5-10 minut suszę chleb w pracującym piekarniku z lekko otwartymi drzwiami. Chleb gotowy!
edytaha
boguszaga
IwonaDD