Telefon

Telefon

Starszy Kucharz
[Przepisów: 57]

Chleb Domowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czym ciasto dłużej wyrabiane tym lepsze

Chleb Domowy.

Składniki:

Chleb Domowy.

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb Domowy.
Zakwas  na chleb  2 szkl.wody 2szkl mąki żytniej.

Do słoika wsypać szklankę maki żytniej i wlać szklankę wody, zostawić na dobę w ciepłym miejscu, następnego dnia dodać kolejną szklankę mąki i wody, zamieszać i nadal zostawić w cieple.Trzeciego dnia zakwas mamy gotowy.Odlewamy z niego 2 szklanki, resztę można przechować w lodówce i za kilka dni podkarmić go, trzymać w cieple i znowu upiec chleb, trochę zostawiając na kolejny.

Mąkę przesiać przez sitko,dodać płatki,słonecznik,siemię,otręby,sól.Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Zakwas wymieszać z wodą,wlać do mąki,wyrabiać ok 15 min.Wkładamy do foremek,zostawiając część ciasta na zakwas.Foremki z ciastem zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 9 godz.Ciasto na zakwas wkładamy do słoika''przyłożyć'' przykrywkę,nie zakręcamy zostawiamy też na 9 godz.potem lekko zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180st wstawiamy chleb,nastawiamy na 200 st.,pieczemy 1gdz15min.Po wyjęciu chleba zawijamy w ściereczkę żeby ''odetchnął'' 

Tagi:

domowy chleb