Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Chleb drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Od dłuższego czasu nie kupuje już chleba-robię go sama.Zawsze mamy świeży a nieraz i ciepły chlebek na rodzinne posiłki.Jest znakomity i długo trzyma świeżość.

Chleb drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy
Do miski wsypuje mąkę, szczyptę soli i wlewam ciepłą wodę. W garnuszku trochę podgrzewam mleko z cukrem i drożdżami. Odstawiamy żeby drożdże urosły. Gdy są już gotowe dolewamy do miski z mąką i wszystko razem mieszany. I odstawiamy do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Gdy urośnie ciasto dzielimy na 2 chlebki i wkładamy do keksówek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok.40 min.180 stopni.
Chleb drożdżowy
trochę podgrzewam mleko z drożdżami i cukrem.
Chleb drożdżowy
mieszamy ręcznie wszystkie podane składniki.
Chleb drożdżowy
wyrastanie ciasta drożdżowego na chlebek.
Chleb drożdżowy
takie keksówki wkładamy do piekarnika i pieczemy.

Tagi:

chleb