Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z kaszą jaglaną
Kasze jaglaną ugotować na sypko. Ostudzić. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać. Mąkę zmieszać z solą, dodać zaczyn i kaszę i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, przełożyć do formy (umieściłam ciasto w formie o średnicy 18cm, ale chlebek nie dotknął ścianek, można piec bez formy, ciasto się nie rozlewa). Przykryć i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie spryskać wodą i posypać makiem. Można bochenek naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić na kratce, pokroić w kromki.