Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na drożdżach
Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać odłożoną mąką i ponownie krótko wyrobić. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenków zrobić ukośne nacięcia. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Nina W.