Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na drożdżach
Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać odłożoną mąką i ponownie krótko wyrobić. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenków zrobić ukośne nacięcia. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.
![Pszenny chleb na drożdżach Pszenny chleb na drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenny-chleb-na-drozdzach-345353.jpg)
![Pszenny chleb na drożdżach Pszenny chleb na drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenny-chleb-na-drozdzach-345354.jpg)
![Pszenny chleb na drożdżach Pszenny chleb na drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenny-chleb-na-drozdzach-345355.jpg)
![Pszenny chleb na drożdżach Pszenny chleb na drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenny-chleb-na-drozdzach-345356.jpg)
Nina W.