nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Chleb na drożdżach z ziołami prowansalskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki chlebek drożdżowy, który zawsze wychodzi. Tym razem zrobiony z dodatkiem ziół prowansalskich.

Chleb na drożdżach z ziołami prowansalskimi

Składniki:

Chleb na drożdżach z ziołami prowansalskimi

 

  • Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x21 cm lub jedną większą formę:

 

Sposób przygotowania:

Chleb na drożdżach z ziołami prowansalskimi
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 10 min.

Mąkę przesiej i dodaj pozostałe składniki razem z drożdżami i ziołami prowansalskimi; zagnieć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę ( ciasto bardzo dobrze się wyrabia ale jeśli się klei należy dodać odrobinę mąki a na ręce można nalać odrobinę oliwy). 

Ponownie zagnieć ciasto i włóż do foremki wysmarowanej oliwą i posypanej kaszą manną/ bułką tartą lub mąką; odstawić na godzinę aż ponownie wyrośnie.

Piecz 35 min w temperaturze 200 stopni w opcji góra dół lub 190 w opcji termoobiegu.

Tagi:

pieczywo chleb