Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i prosty chlebek drożdżowy z papryką i oregano

Chleb drożdżowy z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z papryką
Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju (2-3 łyżki). Do miski wsypać obie mąki, sól i oregano. Dodać resztę oleju (użyłam zalewy z suszonych pomidorów). Wlać rozczyn zrobiony z letniej wody, cukru i drożdży. Dodać lekko przestudzoną paprykę i zagnieść ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie. Uformować i przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce. Chleb jest bardzo mięciutki i delikatny. Pasuje wyłącznie do wytrawnych dodatków.
Chleb drożdżowy z papryką
Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju (2-3 łyżki).
Chleb drożdżowy z papryką
Do miski wsypać obie mąki, sól i oregano. Dodać resztę oleju. Wlać rozczyn zrobiony z letniej wody, cukru i drożdży. Dodać lekko przestudzoną paprykę i zagnieść ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia.
Chleb drożdżowy z papryką
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie. Uformować i przełożyć do keksówki o długości 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Chleb drożdżowy z papryką
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.