Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chleb dyniowy, trochę orkiszowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam. O dyniowym smaku, aromatyczny. Zniknął błyskawicznie.

Chleb dyniowy, trochę orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb dyniowy, trochę orkiszowy

 

  • mąka orkiszowa - 130g,
  • mąka pszenna tortowa - 270g,
  • drożdże świeże - 10g,
  • pure z dyni (pieczonej lub ugotowanej na parze) - 250g,
  • sól - łyżeczka,
  • cukier - łyżka,
  • kumin - szczypta,
  • kolendra mielona - szczypta,
  • mleko - łyżka do posmarowania wierzchu,
  • woda lub mleko (ciepłe) - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru, dodać 2 łyżki ciepłej wody (mleka), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Mąkę orkiszową przesiać z mąką pszenną i solą. W środku zrobić dołek, wlać napuszony zaczyn, pure z dyni, szczyptę kuminu i kolendry. Wyrobić gładkie ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów, wierzch posmarować mlekiem i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć formę z ciastem i piec w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik można skroić wodą). Przez 5 minut zostawić chleb w gorącym, wyłączonym piekarniku. Ostudzić. Przechowywać w papierowych torebkach.
Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Mąki przesiać, dodać sól, dodać zaczyn oraz papkę z dyni
Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Wyrobione ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, odstawić w ciepłe miejsce
Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Gdy ciasto podwoi objętość wierzch posmarować mlekiem
Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć, wystudzić