Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy, trochę orkiszowy
Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru, dodać 2 łyżki ciepłej wody (mleka), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Mąkę orkiszową przesiać z mąką pszenną i solą. W środku zrobić dołek, wlać napuszony zaczyn, pure z dyni, szczyptę kuminu i kolendry. Wyrobić gładkie ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów, wierzch posmarować mlekiem i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć formę z ciastem i piec w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik można skroić wodą). Przez 5 minut zostawić chleb w gorącym, wyłączonym piekarniku. Ostudzić. Przechowywać w papierowych torebkach.
msewka