Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Obie mąki wymieszać z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę.
Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.
Wierzch dobrze posmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.
Wierzch dobrze posmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
SylaUla