Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny chleb pszenno-gryczany

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Do miski wsypać mąki: żytnią typu 720 oraz pełnoziarnistą, dodać mąkę gryczaną i sól. Wlać wodę, dodać zakwas i wyrobić ciasto (użyłam do zagniatania maszyny do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz. Wilgotną dłonią wyłożyć do formy i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin aż sporo urośnie. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut. Studzić na kratce. Pokroić na kromki gdy całkowicie wystygnie. Ja zwykle piekę chleb wieczorem i zostawiam na kratce na całą noc, bez przykrycia. Rano kroję
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Etap 1Do miski wsypać mąki: żytnią typu 720 oraz pełnoziarnistą, dodać mąkę gryczaną i sól. Wlać wodę, dodać zakwas i wyrobić ciasto (użyłam do zagniatania maszyny do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Etap 2Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Etap 3Wilgotną dłonią wyłożyć do formy i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin aż sporo urośnie.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Etap 4Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.