Sposób przygotowania:
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem
W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem.
Przepis pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.
Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem.
Przepis pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.