Sposób przygotowania:
Chleb żytni 2000 maszyna chleba 43Z011
Przygotowanie do pieczenie chleba rozpoczynam 2 dni wcześniej. Około godziny 18 wyjmuję uśpiony zakwas z lodówki (przepis „https://gotujmy.pl/zakwas-chlebowy-2000-na-wieki,przepisy,146491.html”) i odmierzam 80g. Dodaję 50 gram mąki żytniej 2000 oraz 50 ml wody. Mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 4 godziny. Następnie dodaję ponownie mąkę 50g oraz 50 ml wody. Mieszam, przykrywam ściereczkę i odstawiam tym razem na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia z rana do zaczynu dodaję po 30g mąki i wody. Ponownie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 8 godzin. Tak uzyskany zaczyn przekładam do misy wypiekacza do chleba. Wlewam 200ml letniej wody i wsypuję 300g mąki żytniej typ 2000. Dodaję miód oraz łyżeczkę soli. Włączam program Whole Wheat (czas całkowity 3:40). Po 30 minutach (gdy zakończy się mieszanie ciasta) z ciasta wyjmuję łopatkę. Po kolejnych 60 min (gdy do końca programu zostanie około 2h) maszynę wyłączam. Po kilku minutach włączam ponownie program Whole Wheat. Od teraz już nic nie kombinuje i chleb zostawiam do końca programu. Po 3:40 upieczony chleb wyjmuję. Zawijam w ściereczkę i odstawiam na noc aby wystygł. Upieczony chleb miał chrupiąca skórkę. Waga po upieczeniu 730g. Po ostygnięciu następnego dnia ważył już 700g. Wysokość chleba 5 cm.