Sposób przygotowania:
Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem
Wieczorem /najlepiej/ odświeżyć zakwas , a w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik. Mąkę wsypać do miski ,dodać sól,wymieszać. Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami. Do miski z mąką wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać. Pozostawić na ok.10-15 minut po czym wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć 3 razy , formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/. Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub ułożyć na blaszce / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta, mój bochenek ułożyłam na blaszce/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania . Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./ przełożyć chlebek na blachę, posmarować wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut. Chleb jest upieczony jeśli postulany od spodu wydaje głuchy odgłos. Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.