cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, domowy chlebek na zakwasie z miodem i ziarnami słonecznika.

Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem
Wieczorem /najlepiej/ odświeżyć zakwas , a w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik. Mąkę wsypać do miski ,dodać sól,wymieszać. Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami. Do miski z mąką wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać. Pozostawić na ok.10-15 minut po czym wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć 3 razy , formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/. Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub ułożyć na blaszce / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta, mój bochenek ułożyłam na blaszce/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania . Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./ przełożyć chlebek na blachę, posmarować wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut, po czym obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut. Chleb jest upieczony jeśli postulany od spodu wydaje głuchy odgłos. Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem
W końcowym etapie wyrabiania ciasta uformować okrągły bochenek.
Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem
Jeśli ciasto jest wystarczjąco sprężyste wystarczy przykryć je miską i poczekać aż wyrośnie.
Chleb mieszany z miodem i słonecznikiem
Wyrośnięty chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

chleb pieczywo