Sposób przygotowania:
Chleb mocno cebulowyEtap 1
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać mleko, wodę, zaczyn i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok.15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.