Klucha

Klucha

Kucharz
[Przepisów: 7]

Chleb na drożdżach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy chleb. Bardzo łatwy do przygotowania a co ważniejsze przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.

Chleb na drożdżach

Składniki:

Chleb na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb na drożdżach
Przesiać mąkę. Drożdże rozetrzeć kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka oraz cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy zaczyn powiększy swą objętość o 100%, wlać go do mąki, dodać jajka, lekko ogrzane mleko, szczyptę soli oraz kminek, starannie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy i piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez ok. 50 minut;)

Tagi:

chleb