monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie ma jak domowy chleb. Ten wyszedł mi naprawdę pięknie i po raz pierwszy wyrabiał ciasto za mnie robot i tak już zostanie.

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

 

  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru-15 g
  • 55 g otrębów żytnich
  • 3 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 320 ml wody letniej przegotowanej
  • 1 łyżeczka nasion chia

Sposób przygotowania:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

ETAP 1:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami
do misy miksera wsypać sypkie składniki i wymieszać

Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, cukier, jęczmień oraz otręby. Wymieszać łyżką.
Do wody wsypać sól, wymieszać do rozpuszczenia soli.

ETAP 2:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami
do sypkich składników dodać wodę i wyrabiać ciasto

Wlać połowę wody. Misę wstawić do miksera z hakiem do zagniatania . Po wstępnym wymieszaniu dodać resztę wody i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno utworzyć kulę wokół haku.

ETAP 3:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami
wyrobione ciasto odstawić około godziny do wyrośnięcia

Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej cienko olejem i przykryć folia spożywczą. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie dokładnie dwa razy zagnieść ciasto i nadać kształt chleba ( oczywiście pełna dowolność w formowaniu, można wyłożyć do keksówki).

ETAP 4:

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami
ciasto uformować lub przełożyć do keksówki i zostawić znów do wyrośnięcia

Przykryć i zostawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb zwilżyć wodą i posypać nasionami chia. Piec około 55-60 minut, piekarnik góra-dół. Studzić na kratce.

*ciasto można przygotować tradycyjną metodą czyli zagniatając go ręcznie-do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i stopniowo wlewając słoną wodę zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Reszta czynności taka sama.
Smacznego.


Tagi:

chleb