Sposób przygotowania:
Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębamiETAP 1:
Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, cukier, jęczmień oraz otręby. Wymieszać łyżką.
Do wody wsypać sól, wymieszać do rozpuszczenia soli.
ETAP 2:
Wlać połowę wody. Misę wstawić do miksera z hakiem do zagniatania . Po wstępnym wymieszaniu dodać resztę wody i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno utworzyć kulę wokół haku.
ETAP 3:
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej cienko olejem i przykryć folia spożywczą. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie dokładnie dwa razy zagnieść ciasto i nadać kształt chleba ( oczywiście pełna dowolność w formowaniu, można wyłożyć do keksówki).
ETAP 4:
Przykryć i zostawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb zwilżyć wodą i posypać nasionami chia. Piec około 55-60 minut, piekarnik góra-dół. Studzić na kratce.
*ciasto można przygotować tradycyjną metodą czyli zagniatając go ręcznie-do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i stopniowo wlewając słoną wodę zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Reszta czynności taka sama.
Smacznego.