Chleb na drożdżach z pszennej skrobi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dietetyczny chleb naturalny ze skrobi

Chleb na drożdżach z pszennej skrobi

Składniki:

Chleb na drożdżach z pszennej skrobi

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg pszennej skrobi
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( lub średniej wielkości ziemniak ugotowany i przetarty przez sito)
  • 1 jajko
  • sól
  • 3/4 1 szklanka zsiadłego mleka

Sposób przygotowania:

Chleb na drożdżach z pszennej skrobi
Przesiać skrobię.Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zrobić w skrobi zagłębienie,dodać wszystkie składniki i tyle zsiadłego mleka,aby ciasto było gęste. Wyrobić starannie ciasto,przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką kukurydzianą wąskiej foremki,przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec początkowo w bardzo gorącym piekarniku ( 250s.c),a gdy chleb lekko się zarumieni,obniżyć temperaturę do 200s.c ( łączny czas pieczenia około 50 minut). Z tego samego ciasta można piec w małych foremkach bułeczki.

Tagi:

jajko jajka chleb