Sposób przygotowania:
Chleb na jogurcie naturalnym
1. Rozczyn: Jogurt ( wraz z opakowaniem ) należy włożyć do miski z gorącą wodą i ogrzewać tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły należy przełożyć do miski i rozetrzeć w nim świeże drożdże i cukier.
Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Następnie do większej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać po to, żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodać gotowy już rozczyn i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam tak około 50 ml.
Następnie ciasto wyrobić przez kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione ( rada: będzie odchodziło od ręki ) przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. A teraz formowanie chleba: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować z niego podłużny chlebek, kolejno przełożyć go do blaszki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb należy piec w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podanie: Gotowy chleb wystudzić, kroić i podawać, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Następnie do większej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać po to, żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodać gotowy już rozczyn i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam tak około 50 ml.
Następnie ciasto wyrobić przez kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione ( rada: będzie odchodziło od ręki ) przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. A teraz formowanie chleba: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować z niego podłużny chlebek, kolejno przełożyć go do blaszki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb należy piec w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podanie: Gotowy chleb wystudzić, kroić i podawać, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję :)
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam upiec, jest pyszny :)
gusia1000
Babeczka35
Dokładnie tak :)