Sposób przygotowania:
Focaccia z oliwkami
Mąkę wymieszać z solą, ziołami i drożdżami, wlać olej i 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili.
Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego
Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili.
Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego
SylaUla
czarrna
U mnie sprawdziła się jako przekąska w podróży :)