Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z jogurtem i czarnuszką
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą i czarnuszką. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i jogurt. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować okrągły bochenek zagniatając brzegi do środka, ułożyć go na natłuszczonej i posypanej mąką blasze łączeniami do dołu, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 15-20 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.