Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1027]

Tarta z kaszanką i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie zastąpi obiad, kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska. Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne!

Tarta z kaszanką i mozzarellą

Składniki:

Tarta z kaszanką i mozzarellą

Forma o średnicy 24 cm, ciasto:

Nadzienie:

  • 600 g kaszanki
  • 125 g mozzarelli
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia cebuli

Wierzch:

  • 125 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Tarta z kaszanką i mozzarellą

Ciasto:

Tarta z kaszanką i mozzarellą
Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.

Wszystkie składniki na spód tarty szybko zagnieść, a następnie powstałym ciastem wylepić dno formy wysłanej papierem do pieczenia.

Całość schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut.

Nadzienie:

Tarta z kaszanką i mozzarellą
Doprawienie masy zależy od smaku kaszanki.

Pokrojoną cebulę należy podsmażyć na odrobinie oleju i lekko posolić.

Cebulę połączyć z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz majerankiem.

Masę można też doprawić do smaki.

Na końcu do całości wmieszać z mozzarellę pokrojoną w kostkę.

Przed pieczeniem:

Tarta z kaszanką i mozzarellą
Masa powinna być umieszczona na cieście równomiernie.

Nadzienie równomiernie umieścić na podpieczonym spodzie i na jego wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli.

Pieczenie:

Tarta z kaszanką i mozzarellą
Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

Ciasto piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Tagi:

danie tarta