Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To taki nietypowy chlebek, ale bardzo dobry w smaku. Odkąd zaczęłam moją przygodę z pieczeniem chleba, to lubię bardzo eksperymentować.

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami

 

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 400 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki konfitury z dzikiej róży
  • 500 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami
Tym razem upiekłam chlebek na dwóch rodzajach mąki, a mianowicie na mące kukurydzianej i krupczatce. Obie mąki zmieszałam, do nich dosypałam ziarna amarantusa.

Orzeszki piniowe razem z pistacjami uprażyłam na suchej patelni, a następnie pokroiłam na mniejsze części. Wszystko wymieszałam. Dodałam łyżkę soli morskiej.

Drożdże świeże jak zawsze pokruszyłam w palcach i takie małe części wrzuciłam do reszty składników, wymieszałam łyżką drewnianą. Maślankę najlepiej mieć w temperaturze pokojowej, ale jeśli wyjmujemy ją z lodówki to można troszkę podgrzać. Taką dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy konfiturę z dzikiej róży ( jest ona w sobie słodka, więc cukier jest tutaj zbędny ). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie można ciasto troszkę „odgazować”, a następnie przełożyć do foremek silikonowych. Wcześnie oczywiście nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę to wstawiamy foremki i pieczemy chlebki przez 15 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Chlebki studzimy na kratce.

Smacznego !
Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami
Chlebki, które pieką się w foremkach silikonowych w piekarniku
Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce, wtedy nie zaparują

Tagi:

pieczywo chleb