Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Orzechy włoskie oraz laskowe, dodatkowo sezam i suszone jabłka...to wszystko w jednym chlebie. A z zewnątrz smaczna chrupiąca skórka.

Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru i miodu. Do misy wsypać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać mieszankę drożdżową oraz pokrojone orzechy, pokrojone suszone jabłka, sezam, sól i resztę wody. Zagniatać kilka minut, tak aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować chlebek (delikatnie podsypać mąką) i włożyć do wysmarowanej oliwą formy. Przykryć ścierką i odstawić na 30 min. Naciąć wierzch ciasta i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez ok.40 min. Upieczony chleb powinien wydać głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.  
Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Etap 1 Do miski włożyć podane składniki.
Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Etap 2 Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Etap 3 Uformować odpowiedni kształt i włożyć do formy.
Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Etap 4 Upieczony chleb wystudzić na kratce.