Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami, sezamem i suszonymi jabłkami
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru i miodu. Do misy wsypać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać mieszankę drożdżową oraz pokrojone orzechy, pokrojone suszone jabłka, sezam, sól i resztę wody. Zagniatać kilka minut, tak aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować chlebek (delikatnie podsypać mąką) i włożyć do wysmarowanej oliwą formy. Przykryć ścierką i odstawić na 30 min. Naciąć wierzch ciasta i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200°C przez ok.40 min. Upieczony chleb powinien wydać głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.