Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny chleb pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem orzechów włoskich, żurawin i rodzynków, idealny na śniadanie z twarożkiem lub miodem

Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Do miski wsypać mąkę i dodać wodę. Wlać zakwas i zamieszać. Przykryć folią i odstawić na 14-16 godzin. Następnego dnia wsypać do miski obie mąki, sól i drożdże. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać, dodać co misy. Wyrabiać w robocie przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Następnie wsypać posiekane orzechy, żurawinę i rodzynki. Zamieszać. Przełożyć do dużej keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 15 minut z parą. Następnie zmniejszyć do 210, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce
Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Do miski wsypać mąkę i dodać wodę. Wlać zakwas i zamieszać. Przykryć folią i odstawić na 14-16 godzin.
Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Następnego dnia wsypać do miski obie mąki, sól i drożdże. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać, dodać co misy.
Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Wyrabiać w robocie przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.
Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami
Następnie wsypać posiekane orzechy, żurawinę i rodzynki. Zamieszać. Przełożyć do dużej keksówki i odstawić do wyrośnięcia.