Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami.
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do dużej miski. Dodajemy mleko, zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy- wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodajemyzmielone orzechy oraz sól. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto bedzie odstawać od łyżki. pod koniec wyrabiania dodajemy pokruszone grubo orzechy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 15 minutach oprószamy ciasto mąką, formujemy wałek i wstawiamy go do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej maką foremki. Ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą formę wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze około 20 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 120 st C. i pieczemy jeszcze około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.
Natala1210
marietta