Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Chleb na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie ma to jak chleb upieczony w domu. Z chrupiącą skórką, pachnący, ale wydaje się, że trzeba włożyć dużo pracy aby taki chleb powstał. Nic bardziej mylnego. Miodowy chleb to przepis dla wszystkich tych, którzy chcą upiec swój pierwszy chleb

Chleb na miodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na miodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na miodzie
W miseczce rozkruszamy drożdże dodajemy miód, wodę i dwie łyżki mąki. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn, oliwę i sól i wyrabiamy ręką ciasto. Jeśli ciasto klei się nam do ręki podsypujemy je jeszcze mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bochenek, wykładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Chleb na miodzie
Etap 1 Bochenek chleba pieczonego na miodzie

Tagi:

chleb pieczywo